Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

4 SMARTA TIPS – SÅ LEVER HYACINTERNA LÄNGRE

|13/12, 2022

4 SMARTA TIPS – SÅ LEVER HYACINTERNA LÄNGRE

Har du köpt hyacinter och vill att de ska hålla sig fina och blommande så länge som möjligt? Vi har samlat några få men viktiga tips som gör underverk för livslängden. Dessutom: visste du att du kan plantera lökarna i trädgården när de blommat över?

Älskade hyacint, vilket lyckopiller i advents- och juletider – men även till våren. Doftar alldeles underbart och är otroligt vacker med färger som vit, blå, lila och rosa. 

4 SMARTA SKÖTSELTIPS 

1. UNDVIK VÄRME

Hyacinter trivs bäst svalt. Ställ dem inte vid brinnande ljus eller direkt över ett element, då blommar de över snabbt. Placera dem gärna svalt varje natt om du orkar – i garaget, trapphuset eller uterummet. Om du inte gör det varje natt, gör det när du reser bort ett par dagar. 

2. VATTNA SPARSAMT

Vatten har samma effekt som värme för hyacinten – tillväxten skyndas på och löken blommar över snabbare. Löken klarar sig utan vatten fram till jul – vattna sedan sparsamt. Ju större löken är desto mer näring innehåller den. När du vattnar, vattna inte direkt på löken utan runtomkring.

3. SNITTBLOMMA

Om du inte lyckats med ovanstående råd och din hyacint har blivit lång och ranglig –  ingen fara – stjälken är en fin snittblomma juletid som håller nästan lika länge som de som har löken kvar.

4. PLACERA UTOMHUS

Släng inte dina hyacinter när de blommat över. När blomstängeln vissnat – dra upp den och låt bladen vara kvar. Vattna och ge näring försiktigt. När de börjar vissna, sluta vattna och låt lökarna vila torrt och svalt tills frosten är borta. Plantera dem sedan svalt och ljust i trädgården. Första våren blommar de sannolikt inte, men nästkommande – då kan de vara tillbaka i full kraft och du kan njuta av dem igen.