Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Katarina Olsson, trädgårdsmästare som inspirerar

Mer trädgårdsglädje åt folket! Blommigts nya kompis, trädgårdsmästaren och inspiratören Katarina Olsson delar ständigt med sig av uppskattade tips på Instagram – handfasta, hållbara och lättskötta lösningar – både för stora trädgårdar och små balkonger. 

Vi träffar Katarina i hennes hem i Härryda utanför Göteborg. Trädgården utanför fönstret ligger i gråbrun vila. Det kliar i trädgårdsfingrarna – längtan efter våren är stor. Det är i det gröna hon hittar både lugnet och kreativiteten.

        -  Även om jag älskar allt som har med trädgård att göra, är jag ändå glad för säsongerna, säger hon och skrattar. När höststädningen är gjord brukar jag vara glad att det är dags att blicka tillbaka och falla in i lugn.Instagram

Du växter ständigt på instagramkontot @katarinasfagra och nyligen nådde du 10 000 följare  -Stort Grattis!
- Tack, det är så roligt och har öppnat så många dörrar. Jag har lärt mig massor och träffat många nya likasinnande vänner.
Det är en rolig utmaning att inspirera på ett lättsamt sätt med handfasta tips som passar många. Det ska kännas som att DU också kan skapa det jag gör med enkla medel, oavsett om du har en stor trädgård eller liten balkong.

 


Trädgårdsmästare

Jag är uppvuxen på en gård och har ett trädgårdsintresse som alltid funnits där. Min plan var att åka till Tyskland och börja arbeta med hästar efter gymnasiet, men halkade sedan in på trädgårdsyrket via ett sommarjobb i stan – sedan var jag fast.

Det är fantastiskt att kunna skapa något från ingenting, 
som att komponera en ny maträtt eller att måla en tavla. Sedan tycker jag om att vara ute. Vi är ju ett med naturen, den får oss att må bra!


Var hittar du inspiration?

Från naturen, kollegor i branschen men också genom trädgårdsinspiratörer. Instagram! Människor som är ödmjuka och delar med sig – även med saker som inte blev så lyckade. Förr prenumererade jag alltid på trädgårdstidningar, nu är det vardagslyx när jag köper ett magasin. Bilder tilltalar mig mycket.


Beskriv din trädgård

Vi flyttade till vårt hus för sju år sedan och det har varit stort fokus på renovering under de första åren. Nu har vi äntligen kommit en bit med trädgården som när vi flyttade hit var en skog av granar, övervuxna rhododendron och en mörk plats men den är fortfarande under utveckling. Jag vill skapa en trädgård med hållbara och lättskötta val. Perenner som är långlivade, buskar – jag är lite lat, vill hellre kunna njuta av min trädgård än att rensa för mycket!

 

Hur arbetar du idag?

Jag arbetar för trädgårdsbranschen med utbildningar och validering för trädgårdsarbetare. Skapar växtförslag, planterar, projekterar, konsultar som beställarstöd där jag granskar ritningar och ser över avtal och skötselplaner. Mest för företag, organisationer och verksamheter, men även för privatpersoner. Trädgårdsrådgivningar, växtlistor och planer. 

Om man vill förändra sin trädgård, vad börjar man med?

Fråga dig själv vad syftet är, vad vill du uppnå? Vad ska du använda trädgården till? Lek eller rekreation – eller bara att pyssla med? Vill du odla eller bara kunna njuta av en härlig blomsterrabatt att plocka blommor från? Vill du ha ett privat rum? Lugn och ro? Du kanske inte alls vill ha växter och blommor – utan bara gröna väggar. Trädgård kan skapa ganska mycket stress, jag tänker att den ska ge energi inte ta energi. Säsongstips?

Hösten – Sätt mycket lök! Inget gör mig så glad som när de första krokusarna tittar upp på våren, det är ju då vi suktar efter färg som allra mest. Har du ingen trädgård så sätt i hink eller kruka även på den lilla platsen.

 Våren – Vårstäda din trädgård och ge nytt liv. Kratta gräsmattan, klipp ned perenner, gödsla. Men städa lagom, tänk på maskarna!

 Sommaren Nu jobbar vi för fullt med vår trädgård men stanna också upp och ta en paus och njut. Gör smarta val så du slipper jobba i den för mycket!

Vintern – Mys ned med en kofta. Titta tillbaka och samla inspiration. Något som du sådde som gick extra bra? Köpte du för mycket fröer? Ta tid för planering och återhämtning, det kommer ju ett nytt år i trädgården!


 
Dina bästa planteringstips?
Bra ergonomiska redskap och satsa på en bra och god gjord Dina bästa Bra ergonomiska redskap och satsa på en bra och god gjord.  
Ta inte första bästa växt – utan tänk på rätt växt på rätt plats. Det är lätt att falla för en specifik blomma, men bra att tänka på helheten. 
Vilka växter ska lyfta den? Lite samma tänk som inredning.  Även om du tycker en inredningsdetalj är fin är det inte säkert att den passar in i helheten. 

Drömmar?

Jag lever mycket i nuet. Men trädgårdsbranschen är i stor förändring och jag vill gärna vara med och fortsätta utveckla och driva den framåt.  Som inspiratör hade det varit roligt att nå ut till ännu fler människor. Det är roligt att dela med sig, att inspirera till att våga mer – och jag älskar mötet med människor. Sedan hade det inte varit dumt med en egen gård i framtiden! 

Blommigts Kompis

Så kul att samarbeta med en lokal aktör, extra kul tycker jag det är med kvinnligt företagande! Ni är driftiga personer här och mycket inspirerande. Gårdsmiljön är perfekt för inspirerande föreläsningar. Vi har en profil som går hand i hand, som jag står för.Gör: Driver Fagra Miljöer Väst AB tillsammans med mannen Robert. Trädgårdsmästare och konsult inom trädgård och utemiljö. Yrkesbedömare TCYK. Driver Instagramkontot @katarinasfagra

Ålder: 39 år

Familj: Maken Robert, dottern Vilda, sonen Loke, katten Flingan och tre ponnys.                                               Intressen, utöver trädgårdsliv? Hästtjej – älskar att röra på mig. Inredning ligger varmt om hjärtat, särskilt återbruk och möbler med själ!

Favoritblomma? Perenntjej. Tycker mycket om Nävor som har en stor variation i färg, form och användningsområde. Frågar du imorgon har jag någon annan favorit…

Sämst på? Kan inte vissla.

Bäst på? Strukturera, ha koll på läget.

 

Följ Katarina på Instagram: @katarinasfagra

Besök Katarina på webben: fagramiljoer.se (dock under ny uppbyggnad)